30/3/09

Transcriu dues situacions en que els personatges mengen. Fes un comentari sobre el que mengen i la funció que te en el llibre.

"Encontraron un brillante fuego en la chimenea y dos jóvenes erizos sentados delante de la mesa, comiendo gachas de avena en unos cuencos de madera". (pág.54).

"Inclinó la ola, y un glorioso chorro de caliente y rico estofado gorgoteó en el plato. Era indudablemente el más hermoso estofado del mundo, hecho con perdices, faisanes, pollos, liebres, conejos y pavas reales y gallinas de Guinea y dos y tres cosas más. El Sapo cogió el plato sobre sus rodillas, casi llorando, y se atiborró y siguió pidiendo más, sin que el gitano se lo escatimara. Pensó que nunca había comido un estofado mejor en su vida". (pág.150).

Les referències gastronòmiques són constants al llarg de les pàgines, i sovint van relacionades amb l’amistat, la bona companyia i l’ajuda. És cert però, que la senzillesa dels aliments amb els que la Rata sacia el seu apetit, no és la mateixa amb la que ho fa el Sapo. Mentre aquest últim necessita grans banquets i menjar i menjar, estofat del gitano sense parar (què deu ni do els condiments de tal estofat), la Rata és feliç amb pa, salsitxes, formatge, etc. La bona taula i el bon beure, són utilitzats per l’autor per descriure l’amistat i cooperació dels personatges, llunyans de vincles tradicionals (matrimoni, família, etc) que hem vist en altres novel·les. Moltes escenes on el menjar apareix, denoten per part dels personatges, amabilitat, senzillesa, tolerància i solidaritat. I per si fos poc, tot ho celebren menjant, ja sigui plats elaborats (trucha en escabeche, emparedados) o una mescla de provisions ben repartides i bon profit! La rellevància que l’autor dóna al menjar, no és insignificant, sinó que ens transmet la importància dels petits plaers de la vida, per sobre dels plaers que connoten problemes com ara els del Sapo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada