13/2/09

Què ens explica Stevenson en L'illa del tresor?

1a part.
Billy Bones, és un vell mariner de pell fosca, alt, fort i corpulent, que al principi de la novel·la fa cap l’hostal Almirall Benbow, situat prop de Bristol. Aquesta posada és propietat del senyor i la senyora Hawkins, que són els pares d’en Jim, el protagonista d’aquest primer llibre amb el qual ens hem endinsat de nou, en el món de la literatura infantil-juvenil. L’amo però, mor ja a la primera part del llibre, i Jim, sent un adolescent com és, cada cop fa més lligams amb Billy Bones, el qual demana des del primer dia a Jim, que l’avisi si veu un vell home amb una sola cama que s’ajuda amb d’una crossa per caminar. Jonh Silver, que és així com és diu el mariner d’una sola cama, no es deixa veure per l’hostal, però si que ho fa en Black Spot, un vell conegut de Billy que provoca a l’hoste un atac de feridura. Davant d’aquest atac, Billy sent la necessitat de confiar-li a Jim la importància del bagul que s’està a la seva habitació des del primer dia d’hostatge, així com de dir-li que fou un home de confiança d’en Flint, el pirata més temut pels mariners. Davant la por de la taca negra i l’arribada d’aquesta a les seves mans, Billy mor i Jim ha de fugir amb sa mare. Però abans, regiren el contingut del bagul i se n’enduen, a part de les monedes que salvaran el deute que ha deixat Billy al negoci dels Hawkins, un paquet d’hule. En Jim seguint els consells del vell Billy contacta amb el Doctor Livesey i amb John Trelawney i els explica tot el succeït. En adonar-se que el que conté el paquet d’hule és un mapa del tresor, decideixen llogar un vaixell i una tripulació per anar a la recerca del tresor del temut pirata Flint.

2a part.

Trelawney compra la Hispanola mitjançant el seu vell amic Blandy amb el qual ha acordat que si a finals d’agost l’Hispaniola no ha tornat a Bristol, ell mateix enviaria una nau a l’illa pel rescat. Però, no es necessita tan sols un vaixell sinó que calen homes, i Trelawney aconsegueix una gran tripulació gràcies a Long John silver, un home d’una sola cama, habituat molts anys a la mar i que aviat es farà amb la confiança d’en Jim. Es reparteixen els càrrecs entre tots els tripulants i Silver, serà el cuiner de bord. La goleta es posa en marxa i la travessia comença amb èxit. L’únic entrebanc que hi ha és l’estranya desaparició d’Arrow, però tot canvia quan Jim, des del bagul de les pomes, descobreix la conspiració de Silver, qui explica a dos dels homes de bord, que fou contramestre d’en Flint. Tramen el motí tenint molt en compte que per tal que surti bé, han d’esperar que Trelawney i Levesey trobin el tresor, per tal de robar-los-el després i matar-los per evitar possibles entrebancs a la tornada. Jim tot sorprès ho explicà a tots els membres del comandament. Entre tots, decideixen no actuar fins que no sàpiguen quin són els homes lleials de bord amb els que poden comptar i en saber-ho, atacar per sorpresa.

3a part.
En arribar a l’illa, el capità permet baixar-hi a passejar a tretze homes de la tripulació els quals, amb John Silver davant, s’embarquen als bots. Quan ja s’allunyaven, Jim salta en un dels bots i, quan toca terra, corre cap a la selva sol amb l’objectiu d’espiar els amotinats i conèixer les seves intencions. Amagat entre la vegetació de la selva veu com John Silver mata un home i espantat pel que acaba de presencià fuig entre la verdor de la selva. De sobte sent sorolls i veu com una bestia saltant pels arbres. Espantat però intrigat, descobreix que és Ben Gunn, un antic pirata d’en Flint que fou abandonat ara fa tres anys a l’illa. Mentre Ben Gunn explica a Jim com a sobreviscut tot sol a l’illa, se sent una canonada i comença el motí.
4a part.
Els homes fidels al capità Smollett només són, Joyce, Hunter, Gray, Redruth, Trelawney, Livesey i Jim. Són minoria i no tenen la Hipaniola en possessió, per tant, s’instal·len en un fortí del ja mort pirata Flint. S’organitzen per fer les guàrdies, recollir la llenya per fer el foc i per atacar en cas que sigui necessari. Al segon dia de refugi al fortí, ja apareix Silver per negociar amb els lleials. Proposa un tracte: el mapa del tresor a canvi de les vides dels fidels al capità Smollet. El capità, tal i com el lector dessitja, no accepta el tracte i Silver ordena als seus homes atacar amb l’objectiu de matar-los a tots. Però Silver no se’n surt amb la seva. Ell i la resta d’amotinats fugen al ser derrotats. Tot i morir algun dels amotinats, els lleials també tenen pèrdues; Hunter i Joyce moren i Smollet queda greument ferit.

5a part.
El doctor Livesey, se’n va a trobar a Ben Gunn i Jim decideix escapar-se i anar a trobar el bot que en Ben Gunn va assegurar-li que havia construït i amagat a la selva. En trobar-lo s’atansa a la Hispaniola i li talla les amarres amb dificultat. Mentre ho fa pensa amb els homes del capità Smollet i en la mort. Tot i la por, tirà endavant i s’arrisca a pujar a la Hispaniola. Ningú governa la goleta ja que cap dels dos bucaners de bord estan en condicions. L’un és mort i Israel Hands jeu ferit a la coberta. Jim fa un tracte amb Hands; Jim l’ajudarà si Hands governa la goleta sota les seves ordres. Hands accepta però tal i com Jim sospita aquest l’intenta atacar amb un punyal. Jim, que ja veia les intencions es prepara i acaba amb la vida del bucaner d’un tret. Jim, tot hi haver guanyat la batalla queda ferit a bord de la Hispaniola la qual s’ha ancorat en una badia. Jim decideix tornar al fortí tot i la por que té a la reacció dels seus companys. Quan hi arriba s’adona que el fortí ja no és propietat dels homes del capità Smollet, els pirates l’han fet seu i Jim tem que els seus amics siguin morts.

6a part.
Però Jim no estava en el cert, els seus amics no són mort sinó que han fet un pacte amb els bucaners. Els han donat el mapa del tresor a canvi de les seves vides. Jim no ho acaba d’entendre i tem per la seva vida, però Silver promet protegir-lo fins al final. En aquest moment es fan encara més evidents els canvis de Silver, ara en un bàndol, ara en l’altre i així al llarg de les pàgines dels últims capítols. Per alegria de Jim, Livesey apareix al fortí per curar els amotinats ferits i Silver li dóna permís per parlar amb en Jim. Aquest informa al doctor d’on és la goleta i tot i que el doctor intenta convèncer a Jim perquè fugi amb ell, en Jim es manté fidel a la seva paraula amb en Silver. El doctor marxa i els pirates surten del fortí en busca del tresor. Durant la cerca senten una veu i creuen que és el fantasma d’en Flint. Els bucaners tots espantats dubten d’aquesta possibilitat i pensen que podria ser en Ben Gunn, estan en el cert però l’ànsia de fer-se en el tresor els fa oblidar el tema. Arriben al lloc assenyalat amb la X i no troben més que un forat amb tres o quatre monedes. Els pirates són a punt de matar a Silver i a Jim, però Livesey, Ben Gunn i Gray, que els estaven seguint, ho eviten. Els bucaners que queden vius rere l’atac, fugen i Silver passa al bàndol dels lleials. El cas és que el tresor és a la cova d’en Ben Gunn des de fa anys i és per aquesta raó que havien donat el mapa als amotinats. Tot aclarit doncs, enllesteixen tot el que cal i s’embarquen a la Hispaniola tot deixant abandonats els tres pirates supervivents a l’illa. John Silver, qui si que ha embarcat amb el capità Smollet, s’escapa al primer port en que paren, amb una mínima part del tresor. La resta de la tripulació arriba a sana a Anglaterra.

9 comentaris:

  1. me he leído este libro mantiene la intriga todo el tiempo:)

    ResponElimina
  2. este libro es muy pesado y no entiendes casi nada. Los nombres son muy raros y no te los aprendes así como así.

    ResponElimina
  3. A mi, a parte de que no me gustan los libros en valenciano, ha sido empezar el libro y dormirme¡¡¡¡ que horrorrrrrr

    ResponElimina
  4. Este libro es un asco... mañana tengo examen y... no te enteras de nada es muy aburrido. No lo recomiendo enserio

    ResponElimina